Czym są afty i jak powstają?

Afta Afty to kilkumilimetrowe (zwykle ok. 5 mm) owrzodzenia na śluzówce jamy ustnej, które pojawiają się nagle. Mają charakter płytkiej nadżerki pokrytej białym nalotem i otoczonej rumieniowatym, zapalnym obrzeżem.

Afty są bardzo bolesne i uciążliwe. Pacjent nie może ani mówić ani jeść, ponieważ każde dotknięcie afty językiem czy jedzeniem sprawia ból.

Przyczyna powstawania aft nie jest do końca znana. Wiadomo że do czynników wyzwalających
pojawianie się aft należą:

  • spożywanie niektórych pokarmów – jak np. kwaśne owoce
  • kontakt z drobnoustrojami – wirusami, bakteriami lub grzybami
  • mechaniczne uszkodzenia śluzówki jamy ustnej (ukłucie szczoteczką, przygryzienie itp.)
  • niedobory składników odżywczych głównie witamin ( wit. B12, kwasu foliowego) i minerałów ( żelaza)
  • bezpośredni kontakt z czynnikiem wywołującym alergię lub podrażnienie
  • stres
  • gorączka
  • spadek odporności lub choroby poważnie obciążające ustrój.

Na pewno ważną rolę w zachorowaniu na aftozę nawrotową odgrywają również czynniki genetyczne i predyspozycja rodzinna. Około 30% osób z aftozą nawrotową ma w rodzinie osobę z tą samą chorobą, a występowanie aftozy u obojga rodziców wiąże się z około 90% ryzykiem rozwoju aftozy u ich dzieci.

Więcej na temat aft w jamie ustnej przeczytasz na wylecz.to.